Dnes sa v Prešove zachraňovali životy – darovaním krvi

01.06.2009 Prešov

Dobročinnej akcii „Deň záchrany života“ dnes neprekážalo ani upršané počasie.
Darovať krv pod veľké stany s červeným krížom prišlo na námestie mnoho ľudí a príkladom šli aj známe osobnosti. Po ministrovi zdravotníctva a prešovskom županovi si do kresla Národnej transfúznej služby sadol tiež primátor mesta Prešov Pavel Hagyari.

V rámci programu Dní mesta Prešov sa aj tento rok podarilo zorganizovať podujatie, za ktorým stojí Fakultná nemocnica s poliklinikou v Prešove, Národná transfúzna služba, Občianske združenie Resuscitácia, Fakulta zdravotníctva PU a dobrovoľníci Slovenského červeného kríža. Jeho hlavným cieľom je upozorniť verejnosť na darcovstvo a získať ďalších dobrovoľníkov, ktorí sú ochotní podeliť sa o túto vzácnu tekutinu.

Do jedného zo štyroch bielych kresiel si dnes sadol aj primátor P. Hagyari. „Pravidelne sa zúčastňujem tejto akcie, pretože si uvedomujem, ako veľmi je takáto pomoc pre ľudí v nemocniciach dôležitá, “ povedal P. Hagyari po odbere krvi. „Priznám sa, že prvýkrát som daroval krv z úplne iných dôvodov. Ako študent som sa chcel uliať z vyučovania, “ prezradil na seba s úsmevom. „Keď mi však povedali, že mám veľmi vzácnu skupinu, ktorú má zriedkakto, pochopil som, že minimálne raz v roku je to moja povinnosť, “ doplnil darca skupiny A1B Rh negatív, ktorá už možno dnes niekomu zachráni život.

Sprievodným programom podujatia boli tiež ukážky podania prvej pomoci, masáž srdca, či transport ranených v podaní profesionálnych záchranárov z Falck Záchranna a.s.

Katarína Pirohová,
hovorkyňa primátora mesta
 

Vyberte región